Noii prieteni de la gradinita

După cum spunea Aristotel, „Nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpânește toate bunurile lumii“. Iar valoarea prieteniei se dobândește încă din copilăria mică. Ce mâhnit poate fi un copil dacă nu are cu cine să se joace, cu cine să iasă sau nu are pe cine să invite la ziua lui! Poate fi nesigur și nemulțumit când vede cum ceilalți copii se bucură împreună și el nu are cu cine.

Când încep copiii să lege prietenii?

Prieteniile încep să debuteze de la vârsta de 3 ani, când ei încep să socializeze, să se joace împreună. Înainte de această vârstă, copiii se joacă mai mult singuri sau unul lângă altul, fără să interacționeze prea mult.
Pentru copiii de la grădiniță și cei de vârstă școlară mică este obișnuit să aibă prieteni noi la fiecare câteva săptămâni.

De ce unii copii nu au prieteni?

Din mai multe motive unii copii au dificultăţi în a-şi face prieteni: copiii cu deficit de atenţie sunt respinși de grup și ajung să lipsească de la activităţi sociale; copiii timizi nu se simt confortabil să se apropie de alţii; copiii anxioşi consumă prea multă energie ca să se descurce cu temerile şi îngrijorările legate de contactele sociale; copiii agresivi îi îndepărtează pe potenţialii prieteni prin modul lor de a se comporta. De asemenea, faptul că nu are prieteni poate fi efectul unor anumite deficiențe fizice sau al stresului, al hărțurii de către unii colegi, a unei di­ficultăți de învățare sau al unei deprimări. Copiii supradotați au dificultăți în a-și face prieteni sau preferă compania celor mai în vârstă decât ei. Luați toate aceste variante în calcul și apelați la specialist, dacă ați identificat la copil aceste probleme!

Cum să îți ajuți copilul să își facă prieteni

Studiați stilul social al copilului – unii copii sunt mai retrași – introver­tiți/timizi, preferă un număr redus de prieteni, le este de ajuns. Încurajați o legătură mai strânsă unu la unu cu un copil și nu insistați să se transforme în „fluturaș social“ dacă nu are predispoziție spre așa ceva.